4 Mayıs 2012 Cuma

Cacti Temel kullanım bilgileri-1

Cacti Temel kullanım bilgileri

Sizlere çok derine inmeden Cacti hakkında temel bilgiler vermeye çalışacağım.
Cacti PHP üzerinde çalışan 5 dakikada bir POLLER adını verdikleri bir scripti çalıştırarak kendisinden istenilen bilgileri SNMP üzerinden iligi cihazlardan toplayarak database ne işler. Database deki sayısal notları işleyerek size grafik olarak sunan hızlı , herşeyle uyum sağlamış ve dünya Network cihazlaının izlenmesinde en çok kullanın program diyebiliriz.Ücretsiz olmasıda ayrı bi güzel :)



Gördüğünüz gibi 5 dakikada bir çalışması için windowsun "task scheduler" i kullanıyor.Biraz bunu incelersek;





Yukarıda da değindiğim gibi Poller i 5 dakikada bir çalıştırıyor. Burası önemli yaptığımız her değişiklik Poller devreye girdiğinde aktif oluyor.Bu şu anlamada geliyor. Cihazlardan 5 dakikada bir snmp bilgisi isteniyor...

SNMP

"Simple Network Management Protocol"'ün kısaltması. "Basit Ağ Yönetimi Protokolü" adı verilen bu teknoloji, bilgisayar ağları büyüdükçe bu ağlar üzerindeki birimleri denetlemek amacıyla tasarlanmıştır. Cihaz üzerindeki sıcaklıktan, cihaza bağlı kullanıcılara, internet bağlantı hızından sistem çalışma süresine kadar çeşitli bilgiler SNMP'de tanımlanmış ağaç yapısı içinde tutulurlar.

SNMP aslında fabrikasyon aşamasında sorulcak soruların ve alınacak cevapların baştan belirlendiği durumunu kotrol etmek için yapılmış bir dildir.

Cihazlarla haberleşme dilinin tanımlayan Mib ler bulunun. ör:
şase sıcaklığın kaç derece =  1.5.4.2.8.4.7.5.7.4.8.52.1

her marka cihazın Mib leri farklı olur. Ama cacti bir çok cihazı tanır. tanımazsa host template ni bulup ekleyerek tanıta biliriz.

Gördüğünüz varsayılan olarak Cisco cihazları ve bazı işletim sistemlerini tanıyor.
Bir sonraki yazımızda izlemek icin sizinle birlikte cisco bir Sw cihazı ekleyeceğiz.

İlerki yazılarımda en çok kullanılan BigIP F5 LoadBalancer cihazları buraya beraber eklemeyi düşünüyorum.Tabi önce host templates ekleyerek :))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder